Ο Διάπλους 2016 με αριθμούς και ονόματα: Η επιτυχία έχει γίνει πλέον καθεστώς στη Σύμπλευση

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, η Σύμπλευση πραγματοποίησε το σύνολο των έργων και δράσεων που είχε σχεδιάσει στο πλαίσιο του Διάπλου, χωρίς καμία χρονική ή άλλη παρέκκλιση, μαζί με την παροχή χιλιάδων εξειδικευμένων δωρεάν εξετάσεων στους κατοίκους εννέα απομονωμένων και ακριτικών νησιών του Αιγαίου, ως το ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας και σε νησιά που παραμένουν ελληνικά με το πείσμα λίγων μόνο ηρωικών ανθρώπων.

Υλοποιήθηκαν και εγκαινιάστηκαν μία σειρά από σημαντικά έργα και δωρεές υποδομών, με την επώνυμη ή ανώνυμη χορηγία των υποστηρικτών των δράσεων της +πλευσης. Αναλυτικά:

Πάτμος: Εξοπλίστηκε το Πάτμιο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο με μηχανήματα ήχου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κλιματιστικά, έπιπλα και καθίσματα, βιβλιοθήκες, γραφεία, κ.ά. και πλέον είναι ανοιχτοί για το κοινό οι χώροι του, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θεατρική σκηνή, εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη, χώρους ανάγνωσης/εργασίας με υπολογιστές, χώρο συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, με την χορηγία της Neptune Lines.

Κίμωλος και Λειψοί: Δύο υπερσύγχρονα πολυγήπεδα, με ειδικό τάπητα και όλα τα απαραίτητα για την άθληση και την ασφάλεια των μαθητών, κατασκευάστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Σικίνου και το Γυμνάσιο-Λύκειο των Λειψών, χορηγία του Lascaris Foundation, που χρηματοδότησε ένα ακόμη πολυγήπεδο στην Κάσο, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιουνίου 2016, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του ολοκαυτώματος της Κάσου.

Αγαθονήσι: Υπερσύγχρονο ανατρεπόμενο απορριμματοφόρο όχημα δωρήθηκε προκειμένου να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η προσπάθεια του Δήμου να προστατέψει την φυσική ομορφιά του νησιού και των οικισμών του, με την ευγενική χορηγία της NAFTOMAR. Μαζί, δόθηκαν στο νησί και οι απαραίτητοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, αλλά και ένας τροχήλατος διπλός κάδος για τον καθαρισμό των δρόμων και του λιμανιού. Επίσης, διασφαλίστηκε η προστασία των επιβατών, καθώς δωρήθηκαν δύο στάσεις αναμονής και παγκάκια, με ευγενική χορηγία από την οικογένεια της κ.Άννας Αγγελικούση, ενώ επισκευάστηκε η παιδική χαρά και τοποθετήθηκε ειδικός τάπητας.

Σίκινος: Όχημα διακομιδής εκτάκτων περιστατικών, εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ώστε να αδειοδοτηθεί ως ασθενοφόρο, προσφέρθηκε για την φροντίδα και την προστασία των κατοίκων που χρειάζεται να μεταφερθούν για περίθαλψη και νοσηλεία, με την χορηγία κατά το ήμισυ από τα μέλη της +πλευσης.

Αρκοί: Δωρήθηκαν διπλό στέγαστρο και παγκάκια στο ντόκο για τους επιβάτες των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Πάτμος, Λειψοί, Αγαθονήσι: Το Μουσείο Ηρακλειδών χορήγησε την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος για την Γεωμετρική Τέχνη.

Η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών αυξάνεται σταθερά

Οι 40 και πλέον γιατροί της Σύμπλευσης εξέτασαν πάνω από 1.100 κατοίκους σε Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σχοινούσα, Λέβιθα, Πάτμο, Αρκούς, Λειψούς και Αγαθονήσι, στις 11 ημέρες που 12 φουσκωτά, ένα βοηθητικό σκάφος και πάνω από 80 εθελοντές βγήκαν στη θάλασσα. Ο συνολικός αριθμός των κατοίκων που εξετάστηκαν στον Διάπλου της Σύμπλευσης αυξήθηκε σημαντικά για μία ακόμη χρονιά.

Το μικροβιολογικό τμήμα συνέλεξε το ίδιο διάστημα σχεδόν 500 δείγματα αίματος για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, τετραπλασιάζοντας την επίδοσή του σε σχέση με πέρυσι. Μετά την ανάλυσή τους, τα στοιχεία εξετάστηκαν από τους γιατρούς της Σύμπλευσης για την συμπλήρωση των απαραίτητων παρατηρήσεων/υποδείξεων προς τους κατά τόπους αγροτικούς γιατρούς, που θα αναλάβουν την παράδοση των αποτελεσμάτων στους κατοίκους των νησιών.

Ευχαριστίες οφείλονται στα διαγνωστικά εργαστήρια Γιάννη Κλεινάκη στην Μήλο, Μάνου Λογοθέτη στην Σάμο, καθώς και στους Αλέξανδρο Αναγνώστου (διαγνωστικό εργαστήριο A to Z Solutions AIE) και Θωμά Πλακαλή (Biocourier).

Φέραμε στα νησιά γνώση, γέλιο και Τέχνη

Στα νησιά που επισκέφτηκε φέτος η +πλευση τα σχολεία ενισχύθηκαν με εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ενδεικτικά προτζέκτορες, υπολογιστές, φωτοτυπικά και σκάνερ, έπιπλα όπως βιβλιοθήκες, τραπέζια, καθίσματα, αλλά επίσης αναλώσιμα και παιχνίδια μάθησης, για την στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών, με χρηματοδότηση από το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το Ιδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τα μέλη της Σύμπλευσης.

Παράλληλα με τις χορηγίες, πραγματοποιήθηκε επίσης σειρά ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων:

Στην Κίμωλο, την Φολέγανδρο και τη Σίκινο, έγινε στα παιδιά παρουσίαση του βιβλίου «Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό», σχετικά με τον Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, από την εγγονή του και συγγραφέα Μαρία Κοντού.

Στα σχολεία των νησιών πραγματοποιήθηκε επίσης διαδραστικό εργαστήρι Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Στους εφήβους έγινε εκπαιδευτική παρέμβαση πρόληψης του καπνίσματος στο πλαίσιο του προγράμματος HEART II «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Στην Πάτμο, στο χώρο του Πάτμιου Πολιτιστικού και Πνευματικού Κέντρου που εξόπλισε η Σύμπλευση, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας της εικαστικού Βένιας Μπεχράκη.

Σε όλα τα νησιά παρουσιάστηκαν επίσης παραστάσεις Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών NAMASTE του Σπύρου Ξυπνητού.

Το ΔΣ και οι εθελοντές ετοιμάζουν ήδη τα σχέδια για τις επόμενες δράσεις, πάντα στο πλευρό των κατοίκων των μικρών και απομονωμένων ελληνικών νησιών.

2016-05-20T11:12:31+03:00 10 Μαΐου 2016|